Adobe Flash ja DRM – onnistuu, ei onnistu?

Effin sivuilla ( http://www.eff.org/deeplinks/2008/02/adobe-pushes-drm-flash ) oli mielenkiintoinen artikkeli Flashin tulevaisuudesta ja Adoben yrityksistä esittää DRM-mekanismeja tuleviin versioihin. Ilmeisesti Adobe ei ole oppinut aikaisemmista epäonnistumisista DRM:n kanssa, esimerkiksi PDF:n Digital Editionsissa – joka ei koskaan ottanut tuulta allensa.

DRM on hankala kenttä ja yleisesti enemmän haittaa loppukäyttäjille kuin etua koko ekosysteemille. iTunesin kohdalla riittävän löysän DRM-järjestelmän olemassaolo mahdollisti musiikkiteollisuudelta iTunesin ilmiömäisen synnyn ja kokonaan uuden tehokkaan rahavirran löytymisen ja lopulta sai osan levy-yhtiöistä suostumaan myös ei-DRM -suojattujen kappaleiden myyntiin. iTunes-videokaupan kohdalla on samanlainen vaihe menossa, ja toivottavasti ennen pitkää oikeuksien omistajat tajuavat että heidänkin etujen mukaista on jaella tuotteet suojaamattomana, riittävän alhaisella hinnalla ja hyvällä laadulla.

Oma viimeisin negatiivinen DRM-kokemus oli niinkin perinteisessä muodossa kuin DVD:llä. Ostin New Yorkissa JFK:n kentällä House MD:n Seson 3-boksin, sekä kaksi muuta DVD:tä lentoa varten viihteeksi. Kokeillessani levyjä ennen koneeseen nousua huomasin, että levyt yhtä lukuunottamatta eivät toimineet koneessani – ei edes VLC:ssä, joka normaalisti on esittänyt ilman ongelmia muiden regioiden levyt. Nämä levyt olivat jotain kopiointisuojattuja DVD-levyjä, jotka eivät halunneet leikkiä MacBook Pro:n kanssa.

Levyt siis takaisin kauppaan ja rahat takaisin. Tuloksena yksi pettynyt asiakas, yksi pettynyt myyjä – ja rahaa hävinnyt mediakauppias. Valitettavasti myyjä ei todennäköisesti kuitenkaan vie eteenpäin sanomaani, että tällaisten suojausten takia piratismi on helpompi ja toimivampi vaihtoehto.

Mainokset
Kategoria(t): digital, technology. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s