Suuria ajatuksia, mikä on se seuraava suuri haasteemme?

Edellinen postaukseni sai minut kaivamaan taas West Wing-DVD:t taas esiin, ja katsomaan niitä alusta alkaen. Aaron Sorkinin luoma sarja on siinä mielessä harvinainen, että riippumatta siitä kuinka monta kertaa sen on nähnyt – se jaksaa silti koskettaa ja liikuttaa, ja joka kerta siitä löytää jotakin mitä aiemmin ei huomannut.

Martin Sheenin esittämä presidentti Bartlett on harvinaisen isällinen, inhimillinen ja inspiroiva hahmo, jolle on myös kirjoitettu läpi sarjan harvinaisen hyviä puheita täynnä suuria ajatuksia.

Esimerkiksi seuraava puhe ystävien kesken valkoisessa talossa pitkän päivän päätteeksi, kun henkilöt ovat tavanneet päivän aikana mitä erilaisempia vähän huomiota saaneita intressiryhmien edustajia:

Sam Seaborn had a guy who spotted a UFO today, am I right? Sam laughed him out of his office, but you’ve been thinking about it ever since. But you can rest assured, Sam. It was not a spaceship from another planet, just another time. A long since abandoned Soviet satellite, one of its booster rockets didn’t fire and it couldn’t escape the earth’s orbit–a sad reminder of a time when two powerful nations challenged each other and then boldly raced into outer space.

What will be the next thing that challenges us, Toby?

That makes us work harder and go farther? You know, when smallpox was eradicated, it was considered the single greatest humanitarian achievement of this century. Surely, we can do it again. As we did in the time when our eyes looked towards the heavens, and with outstretched fingers, we touched the face of God.

Sama puhe Youtubessa.

Me arjen kanssa painivat tavalliset kuolevaiset monesti unohdamme asuntolainan, päivittäisten ruokaostosten tai seuraavan kesäloman suunnittelun sijaan ajatella pidemmälle ja korkeammalle. Ja jos kukaan ei meitä siitä koskaan muistuta, elämme ehkä koko elämämme vain tavallisessa arjessa – käyttämättä mahdollisuuksia olla rakentamassa jotain itseämme suurempaa.

Nämä ajatukset ja tuntemukset ovat tietyssä mielessä vieraita tämän päivän Suomessa, sillä meillä ei ole pitkään aikaan ollut sellaisia johtajia jotka haastaisivat meitä kansakuntana tulemaan yhteen ja muuttamaan maailmaa paremmaksi.

Pienestä piskuisesta kansasta on kuitenkin syntynyt yksittäisiä sankareita ja arjen jättiläisiä, mutta missä ovat Suomen JFK ja Martin Luther King – miehet tai naiset jotka inspiroisivat ja innostaisivat meidät kurottamaan kauemmaksi ja korkeammalle.

Jos jokapäiväinen elämämme on muuttunut niin mukavaksi ja peruskivaksi, että välittömiä haasteita ei enää ole – on meidän uskallettava ja osattava katsoa etäämmälle.

Mikä onkaan meidän seurava iso haasteemme?

Meidän suomalaisina, eurooppalaisina ja koko ihmiskuntana.

Mainokset
Kategoria(t): life. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s