Sisällönhallinnan tulevaisuus – Microsoft Sharepoint!

Ei sentään, kunhan huijasin.

Tutustuin pitkästä aikaa Microsoftin tarjontaan hieman tarkemmin ja jäin hämmästelemään miten hyvää bundlausta ja integraatiota Microsoft on saanut aikaan platformillaan. Sharepointista on tullut selkeä strateginen keskus monelle eri lähestymiselle ja integraatiot muiden tuotteiden kanssa ovat mielenkiintoisia, erityisesti tiukka yhteentoimivuus Office-tuoteperheen kanssa. Microsoftilla on selkeästi hyviä ajatuksia, mutta palveluiden monien puolien hyödyntäminen tarkoittaa suoraan liukumista kokonaan MS-ympäristöksi. Oma kysymyksensä on, että onko se hyvä vai huono asia.

Sharepoint ja Office Live Server muodostavat Exchangen ja BizTalkin kanssa perustan toimistokommunikaatiolle reaaliajassa ja toisaalta myös tiedon- ja prosessien hallinnalle. Officetyökalut integroituvat yhä tiukemmin Sharepointin palveluihin ja workflow- ja metatieto-toimintoja pystyy käsittelemään Office 2007-tuoteperheessä suoraan Officesta, samalla kun työstää itse dokumenttia.

Se mitä integraatioita ja toimintoja tapahtuu etualalla, kalpenee kuitenkin niiden suunnitelmien ja ajatusten rinnalla mitä platformissa tapahtuu taustalla. Vaikka Micorosftin voisikin sanoa lähteneen myös SOA-junaan altavastaajana ja hieman myöhässä, on heillä tiettyjä valttikortteja taskussaan. Microsoftin vahvuutena moneen muuhun pelaajaan nähden on heidän visionsa vahvuus ja valmiit komponentit, jotka ovat jo paikoillaan organisaatioissa. Exchange/Outlook ja Office / Sharepoint -infrastruktuurit hallitsevat suurta osaa informaatioista, joka liikkuu monen organisaation sisällä tai jopa organisaatioiden välillä.

Microsoftille on suhteellisen helppoa esittää jatkopaloja ja -palveluita, jotka yhdistävät nämä palvelut ja tiedot yhteen muiden tietojärjestelmien kanssa, ja muodostavat platformin jonka päälle rakentaa liiketoimintasovelluksia. Office Business Applications on konsepti jota pitänee katsella ainakin sivusilmällä enemmänkin. Lisää siitä voi lukea mm. asiaa käsittelevältä sivustolta tai laajemmasta esittelystä.

Opensource-rintamalla on toki paljon haastajia, mutta oma kysymyksensä on että kuinka vakavasti otettavia haastajia itse kukin on ja millä areenoilla niitä voi pitää vakavasti otettavina pelaajina.

Alfresco on ainakin minun silmissäni ollut jo jonkun aikaa mielenkiintoinen vaihtoehto jo muutamasta hyvästä syystä. Sen taustalla on vanhoja partoja CMS-/ECM-markkinoilta, sen perustoiksi on valittu hyvät Java-maailman komponentit ja toisaalta se tuntuu toimivan. Viel’ en ole päässyt kovin pitkälle Alfrescon maailmankuvaan sisälle, mutta tähän mennessä opitun perusteella sen ominaisuudet kelpaavat hyvin syrjäyttämään mm. Sharepointin työryhmäkäytössä.

Parhaiten tähän mennessä olen päässyt Alfrescon asioihin sisälle lukemalla Packt-publishingin kirjaa Content management with Alfresco, jonka saa ostettua eBookkina parillakymmenellä eurolla. Toinen hyvä lähde Alfrescon maailmaan on heidän webinaarinsa, joiden aikataulut näkee heidän verkkosivuiltaan. Tällä viikolla on tulossa presentaatio www-palveluiden hallinnasta Alfrescossa, joten kiinnostuneiden kannattaa rekisteröityä. http://www.alfresco.com/

Plone on edelleen sisällönhallintajärjestelmänä mielenkiintoinen, mutta teknologisesti outolintu. Sen vahvuuksina ovat kuitenkin suhteellisen pitkälle viedyt valmiit toiminnot suoraan paketista valmiina ja erittäin voimakas ja eläväinen yhteisö.

Entinen Zope-talo, Nuxeo, on luonut nahkansa uudestaan Java-ECM -yrittäjänä. Nuxeolla on vahvaa sijaa ranskalaisessa yhteiskunnassa ja ilmeisesti projekteja nyt myös Englannissa, mutta tiettävästi ulottuvuutta ei vielä ole ollut ainakaan tänne skandinaviaan saakka.

Näillä pohjoisilla nurkilla ollaan enemmän oltu mieltyneitä php-pohjaisiin ratkaisuihin, ja niinpä useiden firmojen sisäisten ratkaisujen lisäksi täällä pärjää suht hyvin myös muutama avoin järjestelmä. Yksi joka tulee heti mieleen on Midgard, joka otettiin juuri käyttöön TKK:lla www-sisällönhallinnan alustana.

Web-sisällönhallinnassa löytyy Java-maailmasta vielä kaksi mielenkiintoista projektia, joita on tullut seurattua sivusilmällä – mutta joihin ei ole oikeasti tullut sen suuremmin sitouduttua tai koetettua panostaa. Magnolia vaikutti jossain vaiheessa mielenkiintoiselta projektilta, varsinkin kun sen kaupallinen laajennus tuntui oikein toimivalta ratkaisulta site-design -tarpeisiin. Hinnoittelu sai kuitenkin karsastamaan työkalua ja toisaalta ajattelemaan, että siihen ei kannattaisi nyt investoida omaa energiaa ja osaamista.

Toisaalta OpenCMS on vanha työhevonen, joka ei ole vieläkään kadonnut minnekään vaikka alkaa näyttää jo ikäänsä. Ikä on toisaalta myös positiivinen asia, sillä softa toimii ja sen hyvät ja huonot puolet ovat tiedossa.

Tapaamme lähiaikoina töissä joitain kaupallisten sisällönhallintaratkaisujen toimittajia, ja tulee olemaan mielenkiintoista nähdä – miten heidän roadmapit, kustannukset ja tulevaisuuden kuvat käyvät yksiin sen kanssa mihin me haluaisimme olla menossa. Isot rahat liikkuvat edelleen ECM-markkinoilla ja myös työryhmätoiminnallisuuksissa a’la Sharepoint, mutta kaupallisten järjestelmien ja toimittajien on kyettävä koko ajan toimittamaan enemmän ja enemmän uusia innovaatioita tai loppuun asti mietittyjä integraatioita pärjätäkseen markkinoilla.

Isoja kysymyksiä on tulevatko opensource-ratkaisut todella haastamaan muillakin areenoilla kuin web-sisällönhallinnassa. Alfrescossa on ainakin lupausta.

EDIT: Korjattu tietoja Midgardista.

Mainokset
Kategoria(t): digital, java, programming. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Yksi vastaus artikkeliin: Sisällönhallinnan tulevaisuus – Microsoft Sharepoint!

  1. Henri Bergius sanoo:

    Joudunpa näin työn puolestani toteamaan että Midgard ei ole millään tapaa ”Nemeinin”, vaan sitä kehittää ja ylläpitää ihan perinteinen Open Source -yhteisö.

    Nemein toki osallistuu yhteisön toimintaan ja tarjoaa Midgardiin asiantuntijapalveluita.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s