Ryhmäkalenterit ja työryhmäohjelmat. Ovatko groupwaret kuolemansuudelma?

JWZ:llä oli jo vuonna miekka ja kivi kirjoitus siitä kuinka groupwaret ovat helposti kuolemansuudelma firmoille tai projekteille. Ainakaan toistaiseksi kukaan ei ole selkeästi todistanut ajatuksia vääriksi, sillä vielä tälläkään hetkellä meillä ei ole markkinoilla hyviä keskenään kilpailevia groupware-ratkaisuja.

Lotus Notes – joka meillä on töissäkin käytössä – on omalla tavallaan ihan ok ja toisaalta kauhea monsteri omine ongelmineen vanhassa käyttöliittymässä. Microsoftin Exchange, Office Live Communication Server ja Sharepoint alkavat olla lähellä sitä mitä aikaisemmin on unelmoitu toimivana ryhmätoimintana – mutta ovat erittäin hintavia ratkaisuja, ja toistaiseksi olen nähnyt niitä kunnolla toiminnassa vain demoympäristöissä. Oracle astui jo joku aika sitten collaboraatio-areenalle ja Oracle Collaboration Suite on näyttäytynyt kaikessa hiljaisuudessaan suhteellisen lupaavalta järjestelyltä, mutta suhteellisen hintavalta ratkaisulta sekin.

Opensource-maailmassa meillä taas ei ole kovinkaan monia vakavasti otettavia vaihtoehtoja. Php-kalentereita on muutamia, mutta niiden skaalautumisesta en ole kovin varma ja toisaalta useiden käyttöliittymät ovat joko hirveitä tai muuten vain epämukavia. Perinteiset Meeting Room Booking System ja PhpWebCal ovat kuitenkin toimineet käytännössä ihan hyvin – ja ainakin ensimmäinen on ollut laajassa käytössä ison opiskelijatilan varausjärjestelmänä ilman suurempia ongelmia. Varsinaisissa groupwareissa, joissa olisi siis toiminnallisuuksia tiedostojen jakamiseen ja kommunikointiin yhdessä, ei ole selkeitä voittajia.

Sisällönhallintaratkaisuihin – kuten Alfresco tai Plone – ei ole olemassa kovin hyviä kalenteriratkaisuja, joihin ainakaan olisin vielä törmännyt. Todo-listalle olisi hyvä lisätä tutkia sekä Alfrescon kalenteri moduuli ( http://sourceforge.net/projects/ajaxcalendar/ ) ja tutkia uudestaan tarkemmin missä Plone-maailma liikkuu ja olisiko Plonea mahdollista hyödyntää jatkossa vielä jossain. Suhteellisen lupaava kehityssuunta esimerkiksi on ollut Enfold-systemsin Entransit-projekti ( http://www.enfoldsystems.com/Products/Entransit/index_html ).

OpenGroupware-projektissa on lupaavia komponentteja ja asioita – tai ainakin sen alaprojektissa SOGO:ssa. Scalable Open Groupware:n demo oli jo aivan eri planeeralta kuin normaalin open groupwaren demo. Käyttöliittymä tuntui näpsäkältä ja siihen oli selkeästi kopioitu hyviä ajatuksia muista onnistuneista ohjelmistoista. Innostumista ohjelmistosta haittaa nopeasti se, ettei siitä ole kunnollisia releaseja vielä. Softa oli myös koodattu monille hieman eksoottisemmalla valinnalla, eli Objective C:llä.

Groupware-sektorilla parhaimmat – tai ainoat – haastajat löytyvät software as a service-kategoriasta. Erilaiset tarjoajat ovat tehneet alueella jo jonkun aikaa bisnestä ( esimerkiksi Teamspace ) tarjoten pienellä hinnalla ominaisuuksia, jotka alkavat hiljalleen ilmaantua myös Googlen sovelluksiin. GoogleAppsissa on melkein kaikki mitä pienempi tai suurempi yritys tarvitsee, lähtien aina pikaviesteistä sähköpostiin ja dokumenttien jakamisesta kalentereihin. Kunhan Googleen ilmaantuu vielä binääritiedostojen jakaminen, Google Disk, on paketti erittäin hyvin kasassa.

Mutta jos et luota Googleen datojesi pitämisessä, ei vaihtoehtoja ole kovin paljoa.

Mitä jwz:llä oli sanottavaa groupwaresta

SOGO

Demo Sogo:sta täältä

Toisaalta olisi mukava nähdä mihin Applen calendar-server pystyy CalDAV-serverinä, jos siihen kirjoittaisi webclientin niille käyttäjille jotka eivät käytä iCalia tai muuta desktop-clienttia.

Mainokset
Kategoria(t): java, programming, technology. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s