Uutta vuotta kohti arjen estetiikalla

Sitä vanhenee ihan huomaamattaan. Vasta hetki sitten olin reipas 22-vuotias nuori, eikä niistäkään hetkistä kun 17 vuotiaana kirmattiin pitkin maita ja mantuja ole kuin silmän räpäys. Silti aamulla herätessä tuntuu jo olo joskus vanhalta mieheltä – ja viimeistään kovassa urheilussa huomaa, ettei keho ole enää samassa kuosissa kuin nuorempana.

Jouluna oli mukavaa aikaa ottaa rennosti ja nauttia myös luonnosta sekä liikunnasta Kolilla. Vaikka en varmaankaan noin 15 vuoteen ollut lasketellut pääsin suhteellisen nopeasti taas kärryille. Alkuun oli kuitenkin pakko ottaa avuksi hiihto-opettaja, jonka johdolla palauttelin mieleen miltä tuntuikaan olla suksilla ja laskea kunnolla. Vaikka se tuntuikin aluksi tyhmältä, oli se lopulta rahan arvoista sillä aloittamalla rauhallisesti ja kontrolloidusti – pystyi myös oikeasti nauttimaan taas rinteessä olemisesta.

Ukko-Koli oli loppujen lopuksi miellyttävä tuttavuus ja rinteet suhteellisen hyvässä kunnossa. Vaikka päälläni olivatkin lainavehkeet, pääsin takaisin lähelle niitä fiiliksiä joita aikoinaan oli laskiessa ja muistin sekä miksi pidin siitä ja miksi en pitänyt laskettelusta niin paljon, että olisin viettänyt jatkossakin kaikki viikonloput rinteissä. Hyvällä kelillä on ihanaa nauttia ruuhkattomasta rinteestä, tuntea kuinka sukset liukuvat lumella ja kuinka kantit purevat rinteeseen tiukoissa käännöksissä. Mutta lisätään rinteeseen muutamia arvaamattomia rämäpäitä tai pieniä lapsia, tai ihana suojakeli joka pakkaa lunta kasoiksi — ja nautinnollinen rinnekokemus muuttuukin ihan toisenlaiseksi.

Kolilla oli myös harvinaista herkkua päästä kokeilemaan murtomaahiihtoa pitkästä aikaa. Ensilumen ladulla oli mahdollista päästä kokeilemaan luistelua sekä perinteistä tyyliä, tosin suksilla joissa oli vain luistoa eikä lainkaan pitovoiteita – oli mahdollista nautinnollisesti vain luistella. Tosin nautinnollisesti luistelu sujuu vain muutamia kymmeniä metrejä ja sen jälkeen puhti loppuu todella tehokkaasti. Siinä missä pitkät lenkit juosten sujuvat ilman suurempia hengästymisiä, tuntui hiihto kuluttavan kaiken energian todella nopeasti. Onneksi hiihtolenkillä oli kuitenkin muuta viihdettä, joka piti mielenkiintoa yllä… Suosittelen kaikille kokeilemaan rauhallista hiihtolenkkiä Karjalan kunnailla, Kolin kansallismaisemissa. Jos onni käy, voitte kuulla tuulen ja hiljaisuuden seasta monimuotoisia nuoren naisen huutamia ärräpäitä.

Urheilua tärkeämpi ja mukavampi asia Kolilla oli kuitenkin rauhoittuminen ja pienistä asioista nauttiminen Satun ja hänen perheensä kanssa. Hyvää ruokaa, rauhassa oleskelua ja reilua saunomista talvi-iltoina. Mitä muuta sitä voisi ihminen tarvitakaan. Panostamalla arjen pieniin asioihin muuttuu normaali arki juhlaksi ja paljon nautinnollisemaksi, sellaiseksi joka tekee elämisestä elämisen arvoista ja muisteltavaa.

Hyvä ruoka ja lepo ovat asioita, joita ei voi koskaan painottaa tarpeeksi. Liian helposti unohtaa panostaa asioihin ja valitsee niitä helppoja ratkaisuja. Eineksien ja pakasteiden mauttomuutta ei ymmärräkään ja huomaakaan ennen kuin maistaa taas oikeaa ruokaa. Lihan, kalan ja niinkin yksinkertaisten materiaalien kuin perunan maku vain tulee paremmin esiin, kun niihin kiinnittää hieman huomiota ja valmistelee materiaalit rakkaudella.

Tänä vuonna huomaan keränneeni jonkin verran ylimääräistä painoa pelkästään syömällä huonosti ja laiminlyömällä liikkumista. Kun keho ei enää kuluta samalla tavalla kuin aikaisemmin, olisi katsottava hieman tarkemmin myös mitä syö – ja toisaalta liikkumista olisi jaksettava entistä enemmän, jotta mielikin pysyisi virkeänä.

Ensi vuotta varten olisikin siis syytä panostaa kolmeen asiaan kunnolla:

  • hyvä ja terveellinen ravinto
  • aktiivista liikuntaa
  • arjen estetiikkaa

Sen jälkeen kaikki muu tuntuukin taas helpommalta ja paremmalta.

Mainokset
Kategoria(t): life, sport. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s