TinderBox, OmniOutliner ja NovaMind ajattelun jatkeena OS X:ssä

Olen aina suhtautunut positiivisesti työkaluihin ja ohjelmiin, jotka auttavat jäsentämään ja työstämään ajatuksia entistä paremmin – sekä pitämään asioita hanskassa, vaikka mitä tapahtuisi. Matti Lattu käytti termiä että ohjelma ja tietokone toimii ajattelun jatkeena, ja se konkretisoi selkeästi mistä on kyse.

Fläppitaulu, whiteboard ja postit-laput ovat mitä parhaita työkaluja asioiden työstämiseen reaalimaailmassa. Ajatusten visualisointija kirjaaminen on helppoa, ideoita voi nopeasti testata ja kokeilla – ja yhtä nopeasti pyyhkiä pois. Tietokoneella on ollut helpompaa työstää asioita eteenpäin, tehdä muutoksia ja jäsennellä uudestaan tekemiään asioita – mutta monet työkalut ovat olleet liian kömpelöitä ideoinnissa.

Omnioutliner on outliner-ohjelmien parhaimmistoa – ja loistava työkalu esimerkiksi ideoiden ja ajatusten keräämiseen. Omnioutlinerin ainoa puute on ollut siinä, että ajatuksia ei voi käsitellään missään muussa muodossa kuin listana.

NovaMind on OS X:n mindmap-ohjelmien parhaimmistoa, ja uusimpaan versioon ( 4 ) on tullut myös toimivan tuntuinen outliner-ominaisuus. Mindmapeillä on oma käyttönsä, erityisesti ideoidessa ja suunniteltaessa asioita – mutta kaikkea ei ole kätevää mallintaa mindmapiksi.

TinderBox on sekasikiä outlinereiden, mindmappien ja kaiken muun välillä – samalla myös yksi lempiohjelmistani asioiden hallitsemiseksi. Asioita voi helposti ryhmitellä visuaalisesti, hierarkisesti, linkittää toistensa välillä ja muutenkin työstää erittäin monipuolisesti. TinderBoxin käytettävyys ei ole yhtä hyvä kuin Omnioutlinerissa tai Novamindissa, mutta työkalun muut ominaisuudet korvaavat sen.

TinderBoxia on vaikea kuvata yksinkertaisesti – ja se onkin sen suurin ongelma. Ohjelma on kokonainen työskentely-ympäristö sisällönhallintaan ja työstämiseen, mutta siinä on niin paljon ominaisuuksia ja työkaluja – että TinderBoxista on vaikea saada kunnolla kiinni. Onko se lintu vai kala? Outliner vai mäpperi? Oli mikä oli, se on tärkeä osa työkalupakkiani.

Mitkä työkalut toimivat sinun ajattelusi jatkeena?

Mainokset
Kategoria(t): life, OS X, technology. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s