Vanhoja postauksia: Hyviä unixtapoja ja OS X-työkaluja

Tämä päätyin sekä Slashdotissa että Redditissä suhteellisen korkealle, ja syystä.

http://www-128.ibm.com/developerworks/aix/library/au-badunixhabits.html

Tänään oli urakkana asennella loput ohjelmistot paikoilleen, ja samalla päivitettyä monta softaa entistä uudempaan kuosiin.

Nyt on ProBook ladattu ohjelmistoilla ja on aika alkaa hommiin, ja mikäs tässä on töitä tehdessä – kun kone toimii moitteettomasti ja työskentely on kerrankin todella mukavaa. Itseasiassa ProBook on nyt nin hyvässä iskussa että otin ja PowerMacin pois käytöstä ja pidän sitä enää verkkopiuhan päässä kiinni siltä varalta että sen levyiltä tarvitsee vielä jotain vanhoja tiedostoja.

Mutta millä ohjelmilla ProBook sitten lähtee todella lentoon?
Vanha kunnon Toast ei jostain syystä suostunut pyörähtämään käyntiin Intel-koneella, enkä raaskinnut lähteä päivittämään softaa uudempaan versioon. Toastistakin on tullut niin järkyttävä bloatware, että on pakko kysyä miten poltto-ohjelma voi olla niin iso.

Vaihtoehtdoiksi löysin kaksi, joista ensimmäinen oli ilmainen opensource-vaihtoehto ja toinen kaupallinen piensovellus.

Burn – opensource polttosofta on karu, mutta kätevä. Tekee sen mitä lupaa, eikä hienostele asiassa yhtään. Sopii monille ja on peruskäytössä aivan riittävä.

http://burn-osx.sourceforge.net/

Disco on kaupallinen ( n. 10 e ) polttosofta, jossa on kivoja lisäfeatureita ja eyecandya. Riittää useimmille Toastin sijaan ja on ainakin kokeilemisen arvoinen. Puhetta herättänyt eyecandy-ominaisuus on ohjelman ruudulle kehittämä savu cd:n tai dvd:n polton aikana. Feature on lapsellinen, mutta yllättävän mukavan näköinen ja jopa hypnotisoiva. Sen sijaan hyviä toiminnallisia featureita on tiedostojen automaattinen jakaminen useammalle levylle ( Spandex ) ja poltettujen levyjen indeksointi kirjastoksi.

Nyt backuppien polttaminen on entistä helpompaa, sillä Discoon valitaan vain halutut hakemistot ja syötetään koneeseen levyjä levyn perään sitä mukaa kun edellinen on poltettu.

http://discoapp.com/

Carbon Copy Cloner – varmuuskopiointia toiselle levylle! CCC oli ensimmäisiä OS X-ohjelmistoja joita minun käskettiin asentaa ja käyttää – ja hyvä niin. Carbon Copy Cloner tekee mitä nimi antaa olettaa, eli kopioi levyn tiedostot toiselle levylle – ja tekee haluttaessa levystä vaikkapa boottaavan. Levyrikkojen sattuessa ei itku auta markkinoilla, mutta elämä on paljon kivempaa – kun on ajantasainen backup ulkoisella levyllä, ja vaikka sisäinen levy piiputtaisikin, pääsee ulkoisella levyllä boottaamaan ja mahdollisesti jopa pelastamaan rikkoutumassa olevalta levyltä tärkeät muuttuneet tiedostot.

Omalla kohdallani CCC on tullut todelliseen tarpeeseen pari kertaa, ja olen todellakin kiittänyt CCC:tä siitä että backuppien ottaminen on ollut niin helppoa että sitä on tullut tehtyä — ja levyn mennessä totaaliseen solmuun on damage ollut nopeasti korjattavissa.

http://www.bombich.com/software/ccc.html

Adium X on moniformaattinen instant messenger ( Jabber, MSN jne. ), joka käyttää Gaim-kirjastoja ja potkii windowsin vastaavia IM-clientteja menemään aivan 6-0. Adium on hyvin mäkkimäinen softa, eli asiat vain toimivat ja moniin toiveisiin on jo olemassa featuret valmiina. Keskusteltaessa useiden eri henkilöiden kanssa on esimerkiksi tabitetut keskustelut aivan yliveto feature, sillä keskustelusta toiseen pääsee siirtymään suoraan näppäimistöllä ilman hiirikäden vaivaamista.

http://www.adiumx.com/

Quicksilver – ”Keep your hands to yourself!”. Quicksilver on ehkä vaikeimmin selitettävä ohjelma, mutta samalla kaikkein tehokkain ja OS X:n käyttöä eniten muuttava ohjelma mitä olen koskaan käyttänyt. Lyhyesti sanottuna Quicksilver mahdollistaa asioiden löytämisen, käyttämisen ja käynnistämisen suoraan näppäimistöltä – ilman että käyttäjän tarvitsee valita ohjelmia esimerkiksi valikoista. Äärimmäisen tehokas perustyökalu, enkä enää osaa olla ilman sitä.

http://quicksilver.blacktree.com/
http://vjarmy.com/archives/2004/03/quicksilver_a_b.php

CyberDuck – FTP / SFTP / Webdav client. Ilmainen.
http://cyberduck.ch/

iTerm – terminaali jossa mm. tabitus.
http://iterm.sourceforge.net/

NeoOffice – OpenOfficen hyvä porttaus Macille. Jopa niin hyvä, että tätä käyttää mieluummin kuin MS Officen OS X-versiota. Kannattaa tukea toimintaa laittamalla muutama euro lahjoituksena PayPalin kautta.
http://www.neooffice.org/

Growl – OS X:ssä olevien ohjelmien notifikaatio-framework. Growlin avulla ohjelmat pystyvät siis yhdenmukaisesti ilmoittamaan käyttäjälle tilastaan ja muutoksista tilassaan, esimerkiksi emailin saapumisesta, ftp-siirron loppumisesta jne. Laaja joukko suosittuja ohjelmia tukee jo Growlia.
http://growl.info/

VirtueDesktops – Spacecis tyyliset virtuaalidesktopit käyttöön. Paras implementaatio mitä olen tähän mennedssä nähnyt. Jälleen kerran hyvää ilmaista softaa. Hyvinä featureina mahdollisuus bindata joko hiiri- tai näppäimistö oikopoluiksi siirtymiset eri dekstopeille. Yksittäisiä ohjelmia voi sitoa yhdelle desktopille, tai vastaavasti käskeä näkymään kaikilla desktopeilla.

http://virtuedesktops.info/

MenuMeters – menubariin tiedot cpu:n, muistin, levyn ja verkon käytöstä. Ts. näet koko ajan silmäyksellä mikä koneen tila on.
http://www.ragingmenace.com/software/menumeters/

Ylläolevat softat ovat olleet pääasiallisesti ilmaisia – tai erittäin halpoja. On kuitenkin pari täysin kaupallista softaa, joita ilman en myöskään osaisi elää. Tai no, osaisin – mutta asioiden tekeminen olisi paljon epämukavampaa.

OmniGraffle näyttää miten visio olisi pitänyt tehdä. Olen pyöritellyt vuosien saatossa monia erilaisia visualisointisoftia ja Omnigraffle Professional on tähän mennessä ollut niistä paras. Vyön alla on kuitenkin Vision käyttöä jo vuodelta miekka ja kivi – ja Smart Drawn käyttöä Windowsin puolella ennen loikkausta OS X-käyttäjäksi. Siinä missä Visiosta on kasvanut järkälemäinen työkalu joka keittää kahvit ja pitää kodin siistinä, on OmniGraffle hämmästyttävän simppeli ja helppo käyttää. Paras puoli siinä kuitenkin on, että se antaa joka visuaalisesti lahjattomien ihmisten kommunikoida ajatuksensa hyvin!

http://www.omnigroup.com/applications/omnigraffle/

OmniOutliner on puolestaan äärimmäisen simppeli ohjelmisto perusajatukseltaan, mutta käyttökohteiltaan sovellettu melkein mihin tahansa maan ja taivaan väliltä. OmniOutlinerissa käyttäjä voi kirjata muistiinpanojaan, asioita tai ajatuksia rakenteisesti ylös. Rakenteita voi sulkea ja avata – ja ruksia yli tai merkitä tehdyksi. Rakenteisiin voi myös helposti lisätä uusia sarakkeita – joten nohevimmat pyörittävät vaikkapa pientä projektia OmniOutlinerin avulla.

Omassa käytössäni OmniOutliner on yleensä ensimmäinen ohjelmisto, onne kirjaan ylös asioita muistettavaksi. Erilaiset todo-listat, muistiinpanot ja suunnitelmat menevät ensimmäiseksi OmniOutlineriin – sillä siinä ajatuksien ja datan käsittely on vain niin järjettömän helppoa ja kätevää.

http://www.omnigroup.com/applications/omnioutliner/

Novamind – mindmapping-ohjelmisto OS X:lle ja Windowsille.
http://www.nova-mind.com/

PathFinder – Finderin korvaaja. Paljon elämää helpottavia ominaisuuksia.
http://www.cocoatech.com/

iWork – Wording PowerPointin korvaavat softat Applelta. Pagesiin ei ole syvää rakkaussuhdetta, mutta Keynote vaan tuntuu istuvan aina niin paljon paremmin käteen kuin mikään PowerPoint tai vastaava klooni.

Mainokset
Kategoria(t): technology. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s